Britakakku






 Britakakku sopii niin pieniin kuin suuriinkin juhliin.


Britakakun syntyyn ja nimeen liittyy monta tarinaa. Jossain lähteissä sanotaan, että kakun keksivät jo Roomalaiset 1600-luvulla. Tähän viittaa kakusta Ruotsissa käytetty nimi Pinokkiokakku.

Pinokkiokakun nimen sanotaan juontavan juurensa siitä, että kakku on yhtä oikukas kuin Pinokkio. 

Yksi tarinoista on 1930 luvulta, Norjasta. Norjalainen Hulda Ottestad perusti kahvilan ja osti Tanskalaiselta kondiittorilta kaksi reseptiä. Toinen noista oli kuninkaankakku. Mutta koska tuossa kakussa oli paljon kallista mantelia, Hulda hiukan muutti reseptiä ja vähensi mantelin määrää. 

Toinen tarina kertoo että Suomenruotsalaisen kartanon keittäjä Britan mielestä Pinokkio oli liian surullinen nimi ja antoi kakulle oman nimensä. 

Suomessa kakku tuli kaikkien tietoon 1983 kun Kotiliesilehti järjesti leivonta kilpailun jonka Britakakku voitti. Osa lukijoista ei pitänyt kisaa reiluna, koska tämä ohje oli julkaistu jo aiemmin Ruotsalaisessa lehdessä.

Norjalaiset ovat ihastuneet kakkuun niin, että valitsivat sen 2002 kansalliskakukseen. Tosin Norjan versiossa ei käytetä marjoja. 

Oma Brita historiani ulottuu 1990-luvulle, kun sukulaisnainen toi reseptin Ruotsista kesälomalle tullessaan. Tuon jälkeen olen leiponut tätä kakkua usein, ja usein se on pidetyin ja puhutuin kakku juhlissa. 

Olen leiponut Britakakkua paitsi mansikoista, myös vadelmista ja raparperi mansikka kompotista. Kakkuun voi käyttää mitä tahansa marjoja tai hedelmiä. 

Kakku on parhaimmillaan heti valmistuttuaan kun marenki on rapeaa ja marjat tuoreita. 


Britakakku

150g voita

1,5dl sokeria

4 munankeltuaista

2dl vehnäjauhoja

2tl leivinjauhetta

1,5dl maitoa

marenki

4 valkuaista

2dl sokeria

60g mantelirouhetta/lastuja

täyte

4dl kermaa

2rkl sokeria

1tl vaniljasokeria

1l mansikoita (tai muita marjoja)

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää keltuaiset yksitellen hyvin vatkaten.

Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää maidon kanssa vuorotellen taikinaan. Levitä taikina ohueksi kerrokseksi uunipeltille voidellulle leivinpaperille.

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Levitä marenkiseos kakkupohjan päälle ja paista 175 astetta, noin 20-25 minuuttia.

Anna torttulevyn jäähtyä.

Vaahdota kerma ja puhdista marjat

Jaa kakkupohja kahtia, levitä puolet kermasta ja marjoista kakkupohjalle.

Nosta toinen pohjaosa päälle ja levitä loput kerma ja marjat kakulle.


Kiitos että viihdyit seurassani.

Satu

Kommentit